top of page

napoleon op sint helena

Het fascinerende einde van de grote kleine Keizer met Huub Stapel in de titelrol.

Zijn laatste jaren zit Napoleon Bonaparte gevangen op Sint-Helena, een ellendig stuk rots in de Atlantische Oceaan. Bewaakt door een Engels garnizoen van maar liefst 3000 man probeert Napoleon de Keizerlijke grandeur hoog te houden. Hij komt daarbij heftig in conflict met de grimmige Engelse gouverneur.

Vechtend tegen zijn fysieke aftakeling en de uitzichtloosheid dicteert hij dag en nacht zijn memoires, in de hoop de geschiedenis zoveel mogelijk in zijn voordeel te herschrijven. Maar ook ontstaat er een innige band met een veertienjarig Engels meisje. Bovendien beleeft Napoleon er een laatste hartverscheurende liefde met Albine, de vrouw van zijn trouwste generaal.

Op 5 mei 1821 sterft Napoleon, na ruim vijf jaar ballingschap. Iemand heeft hem vergiftigd met arsenicum...

Naar een idee van Ursul de Geer schreef Léon van der Sanden een oorspronkelijk toneelstuk over Napoleon op Sint-Helena. Het werd een spannend, aangrijpend en ook grappig stuk met zang en muziek. Liefde, vriendschap, wanhoop en verraad zijn de kleurrijke elementen van dit verhaal dat vrijelijk is geïnspireerd op historische gegevens.

En wie anders dan Huub Stapel is de ideale Napoleon? Deze rol is hem werkelijk op het lijf geschreven. Onder regie van Ursul de Geer wordt deze intrigerende episode uit de geschiedenis door in totaal zes acteurs tot leven gewekt.

Wallis Theaterproducties, 2012

Met: Huub Stapel, Peter Bolhuis, Tijn Docter, Julika Marijn, Jip Smit en Sinan Eroglu

Regie: Ursul de Geer

Napoleon op Sint Helena

Napoleon op Sint Helena

Nu bekijken
bottom of page